Thursday, April 17, 2008

KELAHIRAN SONGSANG 8 TAHUN LALU.


"biar saya periksa ya.....sekarang masih 'breech' lagi...takpe, masih 24 weeks, ada banyak masa lagi dia nak pusing, "Dr Marina , pegawai perubatan yang bertugas, juga sahabat saya tenang memberitahu.

"It's only 30 weeks, don't worry...give it some time", ujar Dr Tan, pakar sakit puan setelah memeriksa saya.

"Looks like it's still breech, eventhough it's already term, would you like to try SVD(spontaneous vaginal delivery), some more your baby is quite small ." sekali lagi Dr Tan mengusulkan cadangan.

Anak kedua saya kandungkan semasa kakaknya berumur kurang setahun, dan ketika itu masih lagi terbeban dengan tugasan hakiki yang kurang manusiawi, memang menguji kesabaran mental saya dan suami.

Dan doktor, setiap kali melakukan ultrasound scanning, akan mengatakan kedudukan anak saya songsang dengan kepala di atas....subhanallah.

Saya rasa anak kedua saya memang ingin dekat dengan degupan jantung saya.Bersalin secara normal bagi saya adalah impian setiap bakal ibu, walaupun kini, bersalin melalui pembedahan boleh dilakukan walaupun bukan atas sebab perubatan.

Justeru, bila Doktor Tan memberi pilihan untuk saya bersalin secara normal, saya bersetuju. Dengan kelahiran yang kedua, dan saiz kandungan yang kecil, risiko bersalin songsang ini boleh dikurangkan walaupun ia lebih berisiko dari bersalin secara pembedahan.

Ini kerana kandungan songsang saya adalah jenis "frank or extended breech" di mana kakinya lurus ke atas dan bersalin melalui saluran vagina adalah dibolehkan.Bila tiba saat bersalin, suami menemani saya di bilik bersalin....alhamdulillah, kehadiran orang tersayang di saat genting memang memberi semangat yang luar biasa.

Doktor membuat torehan episiotomy yang agak besar kerana kepala akan keluar selepas kaki dan badan, dan dengan jalan keluar yang luas, risiko untuk kepala tersangkut boleh dikurangkan . Saya amat menyedari komplikasi bila kepala tersangkut di saluran vagina , aliran darah ke kepala mungkin tersekat dan boleh menyebabkan kecacatan kepada anak...na'u dhubillah...

Alhamdulillah...Allah permudahkan urusan saya. "Push" (teran) kali pertama, punggung bayi keluar dan doktor menarik (dengan penuh skil) kedua kaki supaya ia akan keluar, untuk kali kedua pula, 'push' untuk keluarkan badannya. Pada masa ini, bayi akan seperti tergantung dengan kepalanya masih di dalam badan saya.Pada masa ini, saya dapat rasakan 'kengerian' yang dihadapi oleh suami saya tetapi beliau tetap tabahkan hati dan tidak pengsan :D. Ada kilauan jernih di kelopak matanya.

Alhamdulillah..'push yang seterusnya..... Nurul Iman dilahirkan ke dunia pada 7 ;36 pagi 17 April 2000.Bertambah lagi seorang anak perempuan saya.


Nurul Iman nama diberi....pada mulanya ramai juga orang yang kehairanan kenapa nama itu menjadi pilihan suami saya, tetapi lama-kelamaan, nama itu semakin ramai digunakan.Iman menjadi antara dugaan terbesar kami.... agak kuat menangis...walaupun kami lebih gemar menggelarnya dengan mengaji bukan menangis....

Pernah dalam satu minggu, tepat pukul 4 pagi Iman akan bangun dan menangis tanpa henti sehingga subuh.Walaubagaimanapun, rekod saya sebagai 'penangis professional' di dalam keturunan saya di kedua belah ibu dan abah masih kekal dalam genggaman.


Jadi anak saya hanya mewarisi sebahagian sahaja dari 'kemahiran' itu...fakta yang sangat melegakan hati saya...:D


Kata orang tua-tua, kalau budak kuat menangis, nanti dah besar jadi budak pandai...allahu'alam.Tidur perlu dibuai dengan kuat, sampai badannya bergegar atau perlu ditepuk punggungnya dengan kuat juga sampai badannya bergegar, barulah boleh tidur...


Pernah satu ketika, saya ditegur oleh sepupu saya kenapa pukul anak kuat sampai macam tu.... puas jugalah saya perlu menerangkan perangai anak kedua saya ini.

Cengeng Iman, terbawa-terbawa sampai ke besar, hampir setiap hari, Iman akan menangis bila ke sekolah, boleh hilang sabar juga kadang-kadang.


Walaubagaimanapun, Iman seorang yang cerdik di sekolahnya, alhamdulillah, markahnya selalu juga memuaskan.


Iman sangat gemar dengan budak-budak, sebab itu dia tidak keberatan untuk menjaga adik kecil bila disuruh.


Pernah dia bercerita kepada makciknya bahawa dia tidak sabar ingin besar dan kahwin dan dapat anak ,ingin jadi suri rumah sebab boleh hantar dan jemput anak ke sekolah...Hai..budak-budak zaman sekarang...macam-macam....
Hari ini, Iman genap 8 tahun, terasa begitu pantas masa berlalu, lagi sepuluh tahun dia akan berumur 18 tahun, Insya Allah.

Alhamdulillah, Allah menganugerahkan perasaan lupa pada rasa sakit bersalin itu.


Ummi berharap agar Iman menjadi anak yang solehah, menghormati kedua ibu bapa dan orang yang lebih tua, dan berjaya di dunia dan akhirat.

Solat jangan sekali-kali ditinggalkan, kerana ia tiang agama.

Jadilah manusia yang dapat memberi kebaikan kepada umat manusia keseluruhannya.Nurul Iman..dahulu ubun-ubunmu dekat dengan ummi

aliran arus degupan nadi ummi

mungkin menjadi zikir dan penenang hidupmu

lebih 9 bulan kau enggan beralih arah

Kesakitan tidak terasa bila tangisanmu memecah suasana

ditatang, dipeluk setiap masa

agar selesa dan membesar dengan sempurna

Nurul Iman.....namamu sesuci embun pagi

Harapnya iman bersemi di dalam hati

Dijaga dibaja jangan diberi mati

sebagai bekalan untuk mengadap ilahi

Doa ummi tidak pernah terleka

agar ummi dapat mendidikmu sentiasa

semoga kelebihan dapat dibina

dan agama terus dibela

Maafkan ummi jika terkurang tercela

jauh sekali ingin membeda

semoga kasih sayang kita berdua

bersemi sehingga ke dalam syurga

Allau'alam

ummuzulfa

17 April 2008


6 comments:

Naylah said...

Selamat Hari Lahir untuk KAK NURUL....

love from:
NABIL n NAUFAL :-)

Anonymous said...

SELAMAT HARI LAHIR, MOGA DIMURAHKAN REZEKI, DIPANJANGKAN UMUR.JADILAH ANAK YANG SOLEHAH KEPADA KEDUA ORANG TUAMU.INSYAALLAH.

abuiman

Anonymous said...

assalamualaikum..
SELAMAT HARI LAHIR BUAT ANAK BUAHKU INI..(HEHEEEE).. MOGA ALLAH MEMBERKATIMU SENANTIASA...

salam ukhwah fi sabilillah said...

tak sangka kisah ukht begitu ya..banyak betul pengalaman kakakku ini...

Ummuzulfa said...

Nabil dan naufal : jangan lupa hadiah kak nurul tau

Abuiman : amin atas doamu

Anonymous : tq...ni acik yang mana satu ni

salam ukhuwwah : experience is the best teacher

izzah hazzi said...

Assalamualaikum.. tak sangka saya baca ni lepas 10 tahun puan menaip.. mesti nurul iman dah 10 tahun kan

Free Counters
Petco Promotion Code