Thursday, May 15, 2008

KENAPA HARUS MENDONGAK KE LANGIT?(Kalaulah mereka menyangka Kami tidak berkuasa mengembalikan mereka hidup semula) maka tidakkah mereka memandang ke langit yang ada di sebelah atas mereka (dengan tidak bertiang) bagaimana Kami membinanya (dengan rapi) serta Kami menghiasinya (dengan bintang-bintang) dan dengan keadaan tidak ada padanya retak-renggang?

(Qaf :6)
Dan (Dia mengadakan) tanda-tanda panduan jalan dan dengan bintang-bintang (pada waktu malam) mereka dapat mengetahui arah yang hendak dituju.

(An -Nahlu :16)Lalu Dia menjadikannya tujuh langit, dalam dua masa dan Dia memberitahu kepada tiap-tiap langit akan urusan dan keperluannya masing-masing dan Kami hiasi langit yang dekat (pada pandangan mata penduduk bumi) dengan bintang-bintang yang bersinar cemerlang serta memelihara langit itu dengan sebaik-baiknya. Demikianlah ketentuan Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui.

(Fussilat : 12)


Dan demi sesungguhnya! Kami telah menjadikan di langit: Bintang-bintang (yang berbagai bentuk dan keadaan) serta Kami hiasi langit itu bagi orang-orang yang melihatnya.

(Hijr :16)

Dan Dialah yang menjadikan bintang-bintang bagi kamu supaya kamu berpedoman kepadanya dalam kegelapan (malam) di darat dan di laut. Sesungguhnya kami telah jelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) satu persatu bagi orang-orang yang mengetahui.
Konvensyen Falak Negeri Sembilan
16-18 Mei 2008 (Jum-Ahd) 10 pg – 10 mlm

Di Perkarangan Masjid Kariah Sikamat , Seremban

Anjuran : Jabatan Mufti Kerajaan N.Sembilan dgn kerjasama Jabatan Fizik Universiti Malaya

Terbuka kepada semua lapisan masyarakat , pelajar sekolah serta institusi pengajian tinggi awam dan swasta

Aturcara menarik :

* Kuiz Falak dan Astronomi
* Kaedah menentukan arah kiblat
* Pameran Rubu’ Mujayyab dan Tongkat Istiwa’
* Semakan tarikh lahit Miladi kepada Hijri
*
Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak tadika

* Pertandingan roket laucher dan kenderaan di marikh


DATANGLAH BERAMAI-RAMAI BERSAMA KELUARGA


ummuzulfa
15 Mei 2008
1 comment:

Naylah said...

menarik ni :-)

Free Counters
Petco Promotion Code