Tuesday, October 26, 2010

MESIN PENCURI MASA






"Ayah, berapa gaji ayah satu jam", si anak bertanya

"lebih kurang RM150 sejam, kenapa?" si ayah berasa pelik dengan pertanyaan si anak.

"Ini ada duit, boleh tak saya bayar gaji ayah selama satu jam dan ayah main dengan saya" si anak memberi penjelasan.

Itu adalah sedutan dari satu email yang saya terima lama dahulu. Antara lain menceritakan betapa si anak dahagakan kasih sayang dan perhatian dari ayahnya.

Saya merasakan keadaan ini boleh juga melibatkan si ibu memandangkan kebanyakan dari para ibu sekarang adalah wanita berkerjaya.
Masakan tidak, tanggungan yang semakin bertambah, tekanan di tempat kerja ditambah lagi dengan keadaan trafik yang selalu "jem" memang memenatkan ibu bapa yang bekerja.

Bagi si ibu pula, setiba di rumah, banyak kerja dan agenda lain yang perlu pula dibereskan.

Bermain dengan anak-anak mungkin adalah agenda yang terakhir, itupun sekiranya 'termasuk' di dalam aturcara.

Teringat saya satu kisah benar yang diceritakan oleh seorang pendakwah....

Anaknya berubah perangai menjadi lasak dan nakal dan mula bercakap tentang soal kematian yang disangkanya sebagai jalan penyelesaian yang terbaik.
Seusia 5-6 tahun sudah mula bercakap tentang soal yang abstrak itu gara-gara kesibukan ibu bapa dengan tugas-tugas seharian.

Anak itu merasakan dirinya kurang diberi perhatian dan kematian adalah jalan terbaik baginya.

Dan dengan penuh tanggungjawab , mereka suami isteri menemui pakar psikiatri untuk mendapatkan bantuan.

Dan bila ditanya bilakah mereka memberi perhatian kepada anak-anak...seperti kebanyakan ibu bapa lain beliau menjawab bila anak-anaknya bergaduh.

Ya, kita selalunya memberi perhatian kepada mereka bila mereka bergaduh sedangkan yang sebetulnya kita sepatutnya memberi perhatian kepada semasa mereka tidak bergaduh, membuat kerja sekolah dengan aman dan semasa mereka bermain-main.
Pujilah mereka , berikan semangat dan tunjuk ajar dan tegurlah secara baik.

Barulah mereka akan terasa kasih sayang ibu bapa.

Namun bagi kebanyakan kita hari ini, ia bukan semudah yang dikata.

Bila sampai ke rumah....

Ada saja kerja yang ingin disegerakan.

Ada saja 'live telecast' bola sepak di Astro yang wajib ditontoni


Ada saja blog,website yang perlu dikemaskini secepat mungkin.Belum lagi status-status yang perlu dikongsi di facebook dan twitter, juga "kebun-kebun maya" yang perlu dijaga setiap hari.


Ada saja 'presentation" yang perlu di "power point"kan.





Semuanya harus disegerakan.
Semuanya harus disiapkan.

Alatan berguna ini, jika tidak kena gayanya boleh menjadi "mesin pencuri masa' kepada ibu bapa.


'alah....janganlah kacau ayah, ayah ada kerja ni", belum sempat anak ingin bermanja, arahan sudah dikeluarkan.

'Mainlah kat sana, ibu tengah buat kerja ni", ibu pula menolaknya ketepi.

Jadi tidak hairanlah jika anak-anak akan menunjukkan "belangnya" semata-mata untuk menarik perhatian ibu bapa.

Malah alatan tidak bernyawa ini kadang-kala boleh mengubah minda ibu bapa yang lebih sayangkan skrin, anak dan rumah virtual mereka dari manusia bernyawa yang berada di depan mata.

Bukan senang ingin memberi perhatian kepada anak-anak di celah-celah kesibukan kita sebagai ibu bapa.
Ditambah lagi sekiranya mempunyai anak yang ramai dengan umur yang berbeza.

"alah...umi ni asyik dengar cerita kakak aje, tak nak dengar cerita Nurul pun" anak pertama dan kedua saya berebut inginkan 2 telinga saya untuk mendengar cerita-cerita mereka di sekolah.


"umi.....tengok ini mi...(tengok sini , umi)" Zulfa yang sudah berumur 3  tahun pula akan cuba mencuri perhatian saya sambil menolak-nolak laptop di depan saya.

"umi....nak dengar lagu baru yang Fairuz belajar kat sekolah" Fairuz pula menyelit.

Itu belum lagi Wafa yang akan menarik-narik tangan ajak berbaring untuk menenen.

Kadang-kadang menoleh ke kanan salah, ke kiri pun salah.Kalau tak kena gaya, boleh hampir gila dibuatnya.
Sememangnya menjadi ibu bapa di zaman milenium ini bukan senang, dan tidak adil untuk kita membandingkan cara ibu bapa kita membesarkan kita dengan zaman sekarang.

Walau sesibuk manapun kita, tanggungjawab memberi perhatian kepada anak-anak tidak dapat tidak perlu dilakukan.
Anak-anak menafsirkan kasih sayang dengan perhatian yang kita berikan kepada mereka.
(LOVE EQUAL TO ATTENTION)

Bersungguhlah mendengar cerita mereka, bermainlah dengan ikhlas, berguraulah dengan mesra dan hadirkanlah segenap diri kita di dalam kehidupan mereka.
Insya Allah kita akan menjadi insan istimewa di dalam hati anak-anak

Saya teringat kepada satu kata-kata "A GREAT MAN IS NOT A GREAT FATHER" yang saya kira boleh juga ditujukan kepada para ibu.
Sekiranya kita tidak pandai membahagikan masa untuk kerjaya dan kerja-kerja sampingan dengan masa bersama keluarga, kata-kata di atas boleh menjadi kenyataan.

Sekiranya kita bersederhana dan cuba menyeimbangkan di antara banyak perkara di dalam kehidupan ini, kata-kata itu boleh dinafikan kebenarannya.

Jadi kepada semua ibu dan bapa di luar sana...

Tidak kiralah anda seorang pengarah, ahli politik, ahli perniagaan atau apa saja, luangkanlah masa bersama anak-anak anda.

Sebelum mereka 'dicuri' oleh rakan-rakan sebaya mereka, playstation, Friendster, Facebook, MP3 segala.....jadikanlah diri kita orang terpenting di dalam hidup mereka.



Semoga Allah menjadikan mereka sebagai penyambung amalan kita di dunia bila kita tiada lagi di alam fana' ini, Insya Allah.




Allahu'alam



Ummuzulfa
11 Feb 2009

kemaskini 26 Oktober 2010

50 comments:

puan punyer said...

ingatan yang sangat baik untuk kita

AshAnas said...

thanks for sharing this....

Anonymous said...

[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]Cheap Generic Viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap cialis generic levitra viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap kamagra generic viagra videos[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic india viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic cheap viagra licensed pharmacies[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]find buy cheap viagra search generic[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]viagra find buy cheap search generic[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic viagra without prescription[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic overnight viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic viagra deals[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic cheap viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic viagra usa[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap online generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]buy viagra cheap generic[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic viagra cheap[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic viagra no prescription[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap india generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]3 cheap generic substitute viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]caverta cheap cialis generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic buy viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic substitute viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap viagra generic[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic viagra discount cheap[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic viagra caverta cialis cheap[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]q cheap viagra generic lowest pri[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic viagra cialis levitra cheap[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]viagra cheap generic[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap foreign generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]buy generic viagra cheap[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]viagra generic cheap[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]buy cheap generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]generic viagra cheap no prescription[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]canadian pharmacy cheap generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap viagra search generic[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]buy cheap cialis generic levitra viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic viagra from india[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap canadian generic viagra[/url]
[url=http://cheapgenericviagra1.wordpress.com]cheap generic viagra online[/url]

Mysunshine Gift Shop said...

salam,

harap dpt join Mysunshine Cupcakes Giveaway sambil membantu Rumah Titian Asraful Rohaniah

zar

afnizarmohd said...

Salam Kak,

Lama tak bertegur-sapa, sejak saya balik bekerja.

Kena gali semula blog akak nampaknya...atau akan ada banyak ilmu dan pengalaman yang saya bakal terlepas.

Selamat menulis.

Anonymous said...

generic viagra viagra online japan - buy viagra online from usa

Anonymous said...

buy viagra buy viagra bangalore - buy generic viagra online mastercard

Anonymous said...

buy viagra buy cheap viagra blog - buy viagra without prescriptions

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage 60 lb dog - buy tramadol online australia

Anonymous said...

buy soma soma san diego last.fm - soma online

Anonymous said...

buy soma online generic drug for soma - generic brand of soma

Anonymous said...

buy soma drug interactions between soma tramadol - soma online overnight

Anonymous said...

buy soma online soma cube - generic name soma muscle relaxer

Anonymous said...

generic soma soma quotes - buy tribal seeds tickets soma

Anonymous said...

buy soma soma 4211 v - soma medication online

Anonymous said...

buy soma online drug schedule of soma - soma online no prescription overnight

Anonymous said...

soma medication buy somatropin cheap - side effects of the drug soma

Anonymous said...

cheap cialis online cialis free printable coupon - cialis 20 mg usa

Anonymous said...

buy tramadol 100mg online tramadol withdrawal from opiates - buy tramadol online cod overnight

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily experiences - cheap viagra or cialis online

Anonymous said...

buy tramadol tramadol withdrawal effects - tramadol online no prescription overnight delivery

Anonymous said...

tadalafil 20mg cialis with dapoxetine reviews - cialis daily no prescription

Anonymous said...

buy xanax overnight delivery xanax side effects overdose - xanax recreational use dosage

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage and side effects - illegal buy tramadol online

Anonymous said...

buy xanax no prescription xanax 2mg buy online - can you withdrawal xanax

Anonymous said...

buy carisoprodol listaflex carisoprodol 350 mg para que sirve - carisoprodol side effects alcohol

Anonymous said...

buy carisoprodol normal dosage carisoprodol - carisoprodol 350 mg photo

Anonymous said...

buy tramadol whats better tramadol ultram - tramadol dosage 15 pound dog

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg cheap carisoprodol watson brand - carisoprodol over the counter

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol for back pain - carisoprodol dosage erowid

Anonymous said...

cialis online cialis trial offer - cialis daily and prostatectomy filetype ppt

Anonymous said...

alprazolam without prescription what is better for anxiety xanax or valium - xanax side effects and uses

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol overnight delivery no prescription - suboxone tramadol high

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol 100mg sr tablet - order tramadol next day

Anonymous said...

buy klonopin online klonopin for flying - klonopin recreational side effects

Anonymous said...

klonopin clonazepam 2mg klonopin get high - klonopin jd

Anonymous said...

buy klonopin online klonopin for recreational use - .5mg klonopin for anxiety

Anonymous said...

03 prednisone online - prednisone online pharmacy http://www.prednisoneonlinerx.net/index.html, [url=http://www.prednisoneonlinerx.net/index.html]prednisone pills [/url]

Anonymous said...

4, cheap sibutramine - reductil online http://www.meridiaforyourdiet.net/#sibutramine-diet-pills, [url=http://www.meridiaforyourdiet.net/#sibutramine-diet-pills]reductil sale[/url]

Anonymous said...

all, Chemistry Project - http://www.onlinewritinghelp101.com/chemistry.html#chemistry-online, [url=http://www.onlinewritinghelp101.com/chemistry.html#chemistry-assignments]Chemistry Assignments[/url]

Anonymous said...

http://southcarolinaaccidentattorney.com/#60124 what are soma carisoprodol tablets - carisoprodol for dogs

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol soma scheduled drug - carisoprodol soma watson brand

Anonymous said...

carisoprodol no prescription can carisoprodol 350 mg get you high - soma 350 mg recreational use

Anonymous said...

ooo! [url=http://www.adderall4sale.net/]buy generic adderall [/url] adderall online pharmacy - order adderall online http://www.adderall4sale.net/ [url=http://www.fasthomeworkdelivery.com/] Homework Solution [/url] summer homework - do my homework http://www.fasthomeworkdelivery.com/ [url=http://www.carisoprodolgenericsale.net/] Generic Soma[/url] buy generic soma online no prescription - generic soma no prescription http://www.carisoprodolgenericsale.net/ [url=http://www.fasthomeworkdelivery.com/]get homework help [/url] help my homework - help with homework http://www.fasthomeworkdelivery.com/

Anonymous said...

Hi everyone, it's my first visit at this web site, and article is truly fruitful for me, keep up posting such content.

Here is my site: business online marketing

Anonymous said...

Free PSN Cards

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Steve Mendoza said...
This comment has been removed by the author.
Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Free Counters
Petco Promotion Code